De makers

Over het project

Passie op het Platteland is een project voor en door jongeren op het platteland. Vormgever Vera Vos (De Wijk), filmmaker Manon Hessels (Oosteinde) en jongerenwerkers Mascha & Jojanne reden in 2021/2022 met een knalgele bus over het platteland van De Wolden op zoek naar jongeren. Er wordt verondersteld dat jongeren veelal wegtrekken en dat er niets te beleven valt, maar niets is minder waar! 

passie22

Jongeren op het Platteland

De Wolden is een uitgestrekte plattelandsgemeente, waar jongeren soms ver van elkaar vandaan wonen.  We gaan op zoek naar de jonge generatie op het platteland om hun verhalen, meningen, passies in beeld te brengen en te delen met elkaar! Met onze eigen bus en thuis halte rijden we naar de uiterste uithoeken van De Wolden!

Wat doen jongeren hier zoal? Wat is hun relatie met het platteland? Er gebeurt hier van alles! Je moet het alleen wat meer opzoeken en dát is precies wat wij gaan doen!

Uiteindelijk bundelen we alle verhalen in de vorm van verhalen en filmpjes op Social Media & onze website om zo de jongeren een podium te geven en een jongerennetwerk van heel De Wolden te creëren. We kozen een 12-tal jongeren uit met allen totaal verschillende passies op het platteland, waar we een 4-delige serie over maakten die te zien was op RTV Drenthe.

Passie op het Platteland gaat door!

Op 2 April sloten we het project af met het Premiere feest, waarbij we voor de allereerste keer aan publiek de 4-delige serie lieten zien. Daarna gingen we uiteraard feesten met jonge dj’s en bands uit De Wolden. 

“Was dat het? Stopt het nu?”, kregen we steeds vaker te horen. Tja, dat zette ons wel aan het denken, want inderdaad we hebben zo’n tof netwerk opgebouwd. Zonde eigenlijk om niet door te gaan en nog meer jongeren te bereiken. 

Maar als makers wil je nooit exact het zelfde door doen, dus… gaan we door in een nieuwe vorm: ’Passie op het Platteland TV’.

passieophetplatteland_fotovorm_website_
passieophetplatteland_119-1224

Speciaal in het teken van 25 Jaar gemeente De Wolden, interviewen we jongeren of hun passie/ondernemingen/evenementen en.. de toekomst.

Dat kan zijn van een groep, keet, vereniging in De Wolden die een leuke activiteit/evenement organiseert tot iemand die een eigen onderneming heeft, leuke sport of hobby doet (van taarten bakken tot darten en van tuinieren tot melken tot houtbewerken tot auto’s tot het meedoen met een toertocht of wedstrijd tot lassen tot… zeg het maar!) NIETS = te GEK!

Meedoen? Je kunt ons altijd een berichtje sturen via Social Media of hier. Leuk!

En we breiden ons makersteam uit met nieuwe jonge makers: filmers/editors, interviewers & … flexwerkers! Iedereen is welkom om aan te sluiten 

De makers

Vera Vos maker

Vera Vos

Vormgever & praatjesmaker

Vera Vos uit De Wijk studeert dit jaar af als grafisch-interactief- en illustratief vormgever en zaaide...

Manon Hessels maker

Manon Hessels

Film - Fotografie - interviewen

Manon Hessels woont parttime in haar camperbusje en de andere helft in een boerderij op het platteland...

jojanne

Jojanne van Elderen

Jongerenwerker De Wolden

Jojanne van Elderen is jongerenwerker bij Welzijn De Wolden. Ze houd van actief bezig zijn & krijgt energie van het samenzijn met mensen!

anjalidenboer

Anjali den Boer

filmer - editor

Anjali den Boer is onze editor en videomaker! Anjali is geboren in India en met 11 maanden geadopteerd en verhuist naar het mooie Ruinen.

alycewebsite2

Alyce Lugtenberg

Interviewer - communicatie

Alyce Lugtenberg is onze enthousiaste interviewer en praatjesmaker! Geboren en getogen in het mooie Oosteinde.

sander4

Sander Bijl

Filmer - editor - fotograaf

Sander Bijl is bij ons aangesloten als editor, videomaker en rolt af en toe ook nog in de rol als fotograaf!

hugoboerland2

Hugo Boerland

filmer - tiktokker - praatjesmaker

Hugo Boerland is onze tiktokker & eigenlijk van alle markten thuis. Makkelijke babbelaar & gaat de ene keer op pad als filmer, de andere keer als praatjesmaker.

passiemaaikehensenwebsite2

Maaike Hensen

communicatie - filmer

Maaike Hensen helpt ons op verschillende vlakken. De ene keer gaat ze mee op pad als filmer, de andere keer is ze actief op Social Media. Ze is opgegroeid in Linde & zit vol liefde voor het platteland, paarden en.. media.

Timo van t Wout maker

Timo van 't Wout

Website & tech

Timo van 't Wout uit de Wijk heeft ervoor gezorgd dat het project zo'n mooie website heeft...

passie127-129

De Pieperts

schreven de outro-track voor de serie

De band 'De Pieperts' bestaande uit 5 de Wiekers (dorp De Wijk): Justin Hendriks (gitaar), Bram Inberg (basgitaar), Thomas Bruins (drum), Jurgen de Boer (zang) en Lisa Oudman (zang/piano) schreven de outro-track 'Passie op het Platteland'.

Marit Boer maker

Marit Boer

Geluid & ondersteuning film

Marit Boer is onze enthousiaste en stagiair en sfeermaker & heeft samen met Vera & Manon de 4-delige serie gemaakt.

passie127-1293

Ewout Vos

animaties in de serie

Ewout Vos, 18, maakte de animaties voor de serie, maar sprong ook op verschillende momenten bij. Als timmerman (voor de premiere) of als geluidsman etc. Vraag het Ewout en hij zoekt het uit. Als broertje van Vera (initiatiefnemer) kon hij natuurlijk niet achterblijven.

Chris Kloppenberg maker

Chris Kloppenberg

Gitaar/Muziek (speelde gitaar in de intro-song)

Chris Kloppenberg, 16, uit Zuidwolde hoeft maar z'n gitaar bij de hand te hebben en hij pingelt er op los...

Kim Kloppenberg maker

Kim Kloppenberg

Singesongwriter (schreef de intro-song voor de serie)

Kim Kloppenberg, 18, uit Zuidwolde is van jongs af aan opgegroeid in een familie vol muzikaliteit. Ze zingt...

passie127-1292

Rick Mulder

Drone-beelden in de serie

Rick Mulder uit Ruinerwold is één-en-al-ondernemer. Samen met zijn maat Erik Snijder runnen ze ER-geluidsverhuur & daarnaast pakt Rick verschillende klussen op, zoals het maken van luchtfotografie-en-video's.

Julia Roozenbeek maker

Julia Roozenbeek

Helpende hand op creatief vlak

Julia Roozenbeek, 23 uit Veeningen is een creatieve alleskunner en helpt ze om het project een beetje extra...

Mascha Konterman maker

Mascha Konterman

Jongerenwerker

Mascha Konterman is al 3 jaar met veel plezier actief aan het werk als jongerenwerker in De Wolden & zette samen met ons het project in 2021 op.

Vera Vos

Vera Vos, 22, uit De Wijk studeert dit jaar af als grafisch-interactief- en illustratief vormgever en zaaide het zaadje van het project Passie op het Platteland.

Van jongs af aan ben ik al van alles aan het creëren, organiseren en maken. De tafel lag/ligt vaak vól met potloden, papier, to-do lijstjes en schetsen. Ik verzin eigenlijk altijd ideeën en bedenk hoe ik dit VORM & KLEUR kan geven. En zo ontstond ook op één van die lijstjes Passie op het Platteland, waarbij ik op zoek ging naar verschillende creatieve, enthousiaste jongeren met eigen kwaliteiten uit De Wolden om samen het project verder te ontwikkelen en uit te voeren. 

Wat doet Vera?

Binnen het project zit ik eigenlijk achter alles wat te maken heeft met vorm, verf en kleur, maar ook als buschauffeur en praatjesmaker vervul ik mijn rol tijdens het project. Verder gooi ik overal touwtjes uit naar jongeren om ook mee te doen aan het project. Ik ben een mensen-mens en haal energie uit het werken vóór en mét mensen. 

Ik probeer met mijn vormgeving ideeën en teksten in een eigen jasje te steken. Het samen verzinnen en uitvoeren van ideeën & creatieve concepten en het vormgeven hiervan, geeft mij veel energie.

 Samen met Julia Roozenbeek  maakte ik al eerder (muur)schilderingen en decors, o.a. voor het Tari Bush Kuna festival,, het UMCG, het fair fashion festival en in Dorpshuis De Wijk, waarvoor we (wat een verrassing)  werden genomineerd voor de culturele prijs van De Wolden 2020. 

Passie op het platteland?

Studeren en wonen in de stad Groningen kan ik zeker aanraden, maar hierdoor ontdekte ik juist dat ik een sterke band heb met het dorpsleven en het platteland. Het nuchtere cultuurtje, de ruimte, het dorp en de omgeving waar je elkaar via-via kent en je samen dingen opzet! Het platteland is daarentegen ook heel divers en ondernemend, wat ik met het project in beeld hoop te brengen! 

De kracht van het platteland vind ik zo mooi en mag wat mij betreft wel eens éxtra in de spotlights komen te staan en dan… vanuit het oogpunt van jongeren! 

Wat Vera maakt? veravosvorm.nl

Manon Hessels

Manon Hessels, 26, woont parttime in haar camperbusje en de andere helft in een boerderij op het platteland in Ruinen. Samen met Vera & Mascha is ze een van de kartrekkers van het project!

 

Wat doet Manon?

Ik maak films, documentaires, foto’s, maar ben eigenlijk een allesdoener! Met mijn afstudeer documentaire ‘Een Steen op de Hei’, over rouw in de puberteit, won ik in 2018 ‘Zwolse Beste’. Wat een verassing! Deze documentaire is onder andere vertoond op de website van de EO. 

Passie voor het platteland? 

Hier heb ik de ruimte om vrij te kunnen te kunnen bouwen op het erf, te bewegen en te kunnen tuinieren. De fysieke ruimte van het platteland, geeft me de spreekwoordelijke ruimte om te doen wat ik leuk vind. En ik vind nogal wat leuk! Van bouwen en tuinieren tot aan nieuwe mensen leren kennen, buiten zijn, koffie zetten, wandelen, reizen en natuurlijk filmen!

Ik ben altijd op zoek naar de mooiste plekken, projecten en verhalen. Mijn missie is om met mijn films en verhalen de wereld een beetje mooier te maken en de mensen wat dichter bij elkaar te laten brengen! 

Manon doet mee aan het project Passie voor het Platteland!

Ik houd wel van een beetje alternatief of wat meer avontuur, dus soms mis ik wel een stevige alternatieve cultuur op het platteland. Daar is denk ik hier ook niet echt een draagvlak voor, maar er woont zeker ook een hele diverse groep op het platteland! Dat gaan we laten zien! Met het project proberen we de no nonsense cultuur van Drenthe/het platteland een beetje te doorbreken en jongeren in de schijnwerpers zetten.

Wat Manon allemaal maakt?
manonmaakt.nl

Jojanne van Elderen

Jojanne van Elderen, 24 jaar & kwam gedurende het project als jongerenwerker werken bij Welzijn De Wolden. Ze stapte vol enthousiasme & nieuwsgierigheid naar verhalen in het project! Jojanne houd van actief bezig zijn en krijgt energie van het samenzijn met mensen. 

Wat doet Jojanne?

“Ik heb pedagogiek gestudeerd en gezocht naar een baan die goed bij me past.  Ik hou van actief bezig zijn, sporten, surfen, boulderen, enz allemaal leuk! Vooral met mensen samen, daar wordt ik heel vrolijk van. Daarom ben ik begonnen als jongerenwerker. Ik ben nieuwsgierig naar verhalen/bezigheden van mensen en hou ervan om de passie te voelen bij de ander, dat geeft me energie! Ik laat me inspireren door alle gave dingen die we tegenkomen? En wat kunnen we als jongerenwerkers doen om hieraan bij te dragen?”

Passie voor het platteland? 

“Ik kom zelf niet van het platteland, maar ben er toch wel echt gek op geworden. Sinds ik hier werk kijk ik vol bewondering naar de drive van de mensen hier. Jongeren weten van aanpakken, komen met mooie initiatieven en hebben super creatieve ideeën. En het mooie is dat ze niet te beroerd zijn om ook echt daarmee aan de slag te gaan! Er zijn zoveel mogelijkheden!”

Jojanne doet mee aan het project Passie op het Platteland! 

Jojanne kwam net 2 maanden na de start van het project werken bij Welzijn de Wolden, maar sloot meteen volop aan in het project!

“Vanaf het moment dat ik Vera en haar gele bus voorbij zag komen met al haar enthousiasme dacht ik: Hier wil ik onderdeel van zijn. Als jongerenwerker vind ik dit een gave manier om jongeren te leren kennen en hun verhalen te horen, en wie weet kan ik nog wel iets voor ze betekenen! Ik vind het echt tof om te zien wat er allemaal speelt in De wolden en hoop dat ik nog veel gave ontmoetingen mag meemaken op deze manier. Stuur me vooral een DM met een tof verhaal, een vraag, leuk idee of wat je ook maar kwijt wil, vind ik alleen maar leuk!” 

anjalidenboer
anjalidenboer2
anjalidenboer3

Anjali den Boer

Anjali den Boer (2000) en is onze editor en videomaker! Anjali is geboren in India en met 11 maanden geadopteerd en verhuist naar het mooie Ruinen. Hier woont ze inmiddels al 22 jaar. 

Wat doet Anjali?

Op dit moment zit ze in het laatste jaar van haar opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker. Voor deze opleiding is Anjali gestart met de opleiding op Cibap voor videomaker. Ze ontdekte dat dit zéker haar passie is en altijd ook zal blijven, maar dat ze dit niet volledig als werk zou willen doen. Ze had lange tijd de camera naast zich neergelegd, maar door Passie op het Platteland toverde ze haar camera weer te voorschijn. Daarnaast werkt Anjali als verkoopmedewerker bij de Hunkemöller. 

Passie(s) op het platteland?

Eigenlijk heeft ook Anjali nog veel meer passies: paardrijden, zingen, schilderen, creatief bezig zijn, content maken, (sport) video’s filmen en bewerken, dus ze zal zich niet zo snel vervelen. Toch springt er 1 grote passie ruim boven de rest uit: powerliften. Anjali heeft deze sport helemaal ontdekt en is nu 4x per week te vinden in de sportschool. Ze traint om sterker te worden in het Squatten, Benchen en Deadliften. Ze doet ook mee met wedstrijden, waar ze veel voldoening uithaalt. 

Wellicht wil ze zich toch in de toekomst nog meer gaan richten op voeding, beweging en sporten om haar kennis en ervaringen ook met anderen te delen. 

Waarom doe je mee met Passie op het Platteland?

Anjali: “Ik vind het superleuk om jongeren een kans en podium te geven om te vertellen over hun passie. Dat ze kunnen laten zien door middel van video wat ze doen en wat hen bezig houdt op het platteland. Het is een nieuwe uitdaging om de camera weer uit de kast te halen & weer te experimenteren met nieuwe video’s maken. 

Passie vóór het platteland?

Anjali: “Ik vind wonen op het platteland altijd erg leuk, iedereen is altijd lekker zichzelf! De leukste momenten op het platteland zijn toch de dorpsfeesten! Samen met vrienden een wagen bouwen is het leukst om te doen! Ook omdat ik daar mijn creativiteit kwijt kan. 

Blijven jullie graag op de hoogte van Anjali 🤩?

Volg al haar avonturen op Instagram: Anjali_dbAlyce Lugtenberg

Alyce Lugtenberg (2001) en is onze enthousiaste interviewer en praatjesmaker! Geboren en getogen in het mooie Oosteinde. Alyce vindt onwijs veel dingen leuk om te doen. Haar passies gaan van korfbal tot aan koken en van skeeleren tot aan tuinieren en biologie.

Wat doet Alyce?

Momenteel doet Alyce de opleiding Toegepaste Biologie aan Aeres Hogeschool Almere. Hier is ze ook actief bezig met de promotie van Aeres op middelbare scholen. Daar gaat ze langs om te vertellen over de opleidingen. Het lijkt haar leuk om door te gaan met studeren & wellicht als biologiedocent uiteindelijk aan het werk te gaan. Op een HBO/universiteit of middelbare school. 

Momenteel werkt Alyce aan een heel leuk boerenproject. Je kunt haar volgen op: Boer.zoekt.jou (instagram)

Waar doe je mee met Passie op het Platteland?

Ik zit net, sinds 2023 bij dit project, maar ik verwacht dat ik jongeren ga interviewen over hun werk en hobby’s. Hoe dit precies vorm gaat krijgen, is nog een verrassing! Het lijkt me heel leerzaam en leuk om meer te leren rondom het interviewen. Zelf heb ik interesse in heel veel dingen, dus het lijkt me daarom leuk om de gesprekken aan te gaan met jongeren over wat zij allemaal doen. Ik ben enthousiast over het project, was het vorig jaar direct gaan volgen en vind het heel mooi om aan mee te werken.” 

Passie voor het platteland?

Zeker heeft Alyce een passie voor het platteland! Alyce: “Het is een andere omgeving dan de stad. Ik kan mij ook niet voorstellen om niet op het platteland te zijn opgegroeid of hier te wonen. Als kind vond ik het al heerlijk om buiten te zijn en nu nog steeds. Dat ik vroeger naar school wel een lang stuk moest fietsen (vaak ook met tegenwind) of naar de keet moet fietsen, vindt ik niet erg. Dat hoort er gewoon bij op het platteland.  

“Tot snel bij de opnames 🤩!”

Alyce Sander Bijl

Sander Bijl (1996) en is onze vrolijke editor, videomaker en rolt af en toe ook nog in de rol als fotograaf! Sander is onwijs flexibel en zijn passie voor filmen straalt ervan af.  Sander is geboren en getogen in het mooie Hoogeveen.

Wat doet Sander?

Sander is parttime bezorger & fulltime Filmmaker/ITer. Sander: Het begon allemaal met carspotten en ben doorgegroeit naar de filmwereld, muziekclips, bedrijfsvideo’s en aftermovies maken voor bedrijven/evenementen. Van daaruit weer de fotografie kant opgepakt om websitefoto’s en socialmedia foto’s te maken voor bedrijven. Daarnaast pak ik office365, webhosting en bugtracking op bij IT/webhost bedrijven.

Waarom doe je mee met Passie op het Platteland?

Sander: “Nieuwe mensen leren kennen, nieuwe sectoren bereiken en weer nieuwe uitdagingen aan gaan. Kan niet wachten om op pad te gaan!

Passie(s) op het platteland?

Sander: “Het begon allemaal met carspotten, vervolgens ben ik doorgegroeid naar de filmwereld, muziekclips, bedrijfsvideo’s en aftermovies maken voor bedrijven/evenementen. Van daaruit pakte ik ook fotografie weer op om websitefoto’s en socialmedia foto’s te maken voor bedrijven. Ik merkte dat ik zoveel meer energie krijg van het filmen, dus ik zou het liefste hier mijn volledige werkweek mee vullen. Een film willen maken met alles erop en eraan, dat zou nog wel een toekomstdroom van mij zijn. Als beginnend filmer moet je eerst gewoon redelijk investeren & experimenteren. Ik hoop in de toekomst veel meer grotere jaar projecten uit te rollen.  Van een waargebeurd verhaal tot een gave fictie. 

Daarnaast pak ik office365, webhosting en bugtracking op bij IT/webhost bedrijven. Sander zit dus zeker niet stil. 

Passie vóór het platteland?

Sander heeft zeker ook passie voor het platteland. Hij komt namelijk veel langs bij lokale ondernemers bij huidige bedrijven, garages/personaltrainers/agrarische sectoren. Mensen op het platteland zijn de leukste mensen om mee samen te werken! Wat zou Sander nog echt willen bereiken binnen zijn passie?

Wil jij nou niks missen van Sander? Volg al Sander zijn avonturen en project:

Instagram: @sanderbijl1337

Website: sbcinematics.nl & Ostentamedia.nl)

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/sander-bijl/

 

Julia Roozenbeek

Julia Roozenbeek, 22 uit Veeningen is een creatieve alleskunner en helpt ze om het project een beetje extra vorm en verf te geven. Samen met Vera maakt ze overal en nergens muurschilderingen en staat ze altijd open voor nieuwe dingen, want niets is te gek toch!? 

 

Wat doet julia?

Mijn passie is om van alles (zelf) te maken! Van tekenen en schilderen tot bouwen en van fotograferen tot bakken en koken. Ook houd ik heel erg van reizen! Ik vind het vooral leuk om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken! 

Ik zit op kunstacademie Minerva en maak samen met Vera Vos muurschilderingen, decors en festival-deco in opdracht en beschilder tijdens dit project samen met Vera het bushokje voor in de serie in September/Oktober.

Passie voor het platteland?

Ik vind de combinatie van stad en platteland die ik nu beleef heerlijk. Ik woon zelf in de stad, maar mijn ouders wonen op het platteland. We hebben in Ansen gewoond en nu in Veeningen. Iedere keer als ik weer bij mijn ouders op bezoek ga/naar thuisthuis ga, voelt het wel weer echt als thuiskomen. 

Er is zoveel rust, ruimte en natuur en dat geeft me een super vrij gevoel. Wat ik het meest jammer vind is dat alles zo ver weg is: de winkels, vriendinnen, andere dingen om heen te gaan/te doen. Dat vind ik ik juist in de stad weer heel fijn. 

Maaike Hensen

Een camera, paarden en een mooi landschap. Dan kan Maaike’s dag bijna niet meer stuk. Maaike is opgegroeid in Linde, waar je rondom haar huis bijna niets anders ziet dan weilanden en natuur. Haar interesse ligt dan ook bij landschapsfotografie. “Met fotografie  kun je de mooiste momenten voor altijd vastleggen.” 

“Als kind was ik al helemaal verknocht aan de wegwerpcamera. Op vakantie schoot ik het rolletje zo vol, maar ook thuis in Linde. Daar begon het allemaal mee. Ik mocht daarna foto’s maken op de camera van mijn ouders en schoot per dag soms zo’n 100/200 foto’s van de natuur, paarden, landschappen en onze omgeving. De natuur inspireert mij namelijk heel erg. Ik heb altijd in Linde gewoond met een achtertuin die uitkijkt op weilanden en de bak met mijn paarden. 

Samen met mijn moeder beheer ik ‘Mijn Landschap ID’, waar ik helemaal in mijn rol als fotograaf ben. Ik maak namelijk foto’s, sfeerbeelden & moodboards om mensen te inspireren met het landschap om hen heen. Met zo’n moodboard kunnen mensen vervolgens naar de gemeente stappen. Wanneer mensen een huis, schuur of aanbouw in het buitengebied willen plaatsen, proberen we met mijn landschapid mensen een handje op weg te helpen. Hoe kun je iets bouwen dat één is met de omgeving? 

De natuur is zo mooi en puur dat je eigenlijk nooit uitgekeken bent. Naast landschapsfotografie maak ik ook foto’s van mensen op bruiloften, feesten of  andere activiteiten.”

"Wat ik zo mooi vind aan fotografie is dat iedereen iets anders kan zien in een foto. Daarnaast kunnen foto’s voor mensen heel dierbaar zijn, vanwege momenten die je altijd terug kunt bekijken."

“Door mijn grote liefde voor fotografie & vormgeving, ben ik begonnen aan de opleiding ‘mediavormgeving bij Landstede in Zwolle. Ik richt me binnen deze  opleiding op vormgeving, fotografie en film. Fotografie kan écht een sfeer laten zien, maar film eigenlijk nog meer. Zo loop ik nu stage bij het mediacentrum op Windesheim, waar ik o.a. docenten help om filmpjes te maken om te gebruiken in het onderwijs. “Hoe breng je de stof kort en krachtig over aan leerlingen & waardoor houd je de concentratie vast?” Ik help meedenken over hoe je de leerstof door middel van filmpjes aan leerlingen over kunt brengen. Dit vind ik eigenlijk ook het allerleukste aan fotografie & film. Je verdiept je eigenlijk steeds in een totaal ander onderwerp. 

Mijn grootste droom? Is om part-time met media bezig te zijn & part-time paarden te trainen. Wanneer ik een dag achter de laptop heb gezeten, heb ik al snel rugklachten vanwege het ongeluk dat ik heb gehad. Van jongs af aan rijd ik thuis paard en ben ik op een gegeven moment ook andermans paarden gaan trainen. Tijdens het trainen van een paard ging het mis. Het paard viel boven op mij, waardoor ik een dubbele bekkenbreuk opliep. Ik moest geopereerd worden en helemaal opnieuw leren lopen en bewegen. 

Dit zette mijn leven wel even op z’n kop, maar het zette mij ook aan het denken. 

Ik gaf het paard namelijk niet de schuld, want waarschijnlijk zat er meer achter. Ik ken de geschiedenis niet van het paard, maar het triggerde mij. Paarden zijn uit zichzelf geen agressieve beesten, maar het is net hoe het paard zich voelt. Op welke manier je een paard opvoedt, is heel bepalend voor de reactie. Wanneer je rust en vertrouwen wint bij het paard, zal het paard heel anders reageren. Ik zou na het afronden van de opleiding mediavormgeving daarom willen beginnen met de paardenopleiding op de Freestyle academy bij Emiel Voest. Je bent op deze opleiding meer bezig met de natuurlijke houding van het paard en het beleren daarvan. Je kijkt naar het probleemgedrag en maakt aan de hand daarvan een trainingsplan voor het paard.”

Timo van 't Wout

Timo van ’t Wout, 21 jaar, uit de Wijk heeft ervoor gezorgd dat het project zo’n mooie website heeft. Zijn creativiteit kan hij kwijt in het bouwen van websites & vindt het leuk om de mogelijkheden van de digitale wereld te ontdekken. 

 

Wat doet Timo? 

Timo, 21, opgegroeid en woonachtig in De Wolden. Ik heb een tijdje in Spanje gewoond, maar woon inmiddels weer in De Wolden, in De Wijk. Ik studeerde ICT op Windesheim, maar ga volgend jaar beginnen aan de studie E-commerce. 

Ik heb op jonge leeftijd al gemerkt dat ik ondernemen leuk vind. In mijn passie voor het bouwen van websites kan ik vooral mijn creativiteit kwijt. Ik heb de MBO opleiding mediavormgeving afgerond en tegelijkertijd heb ik ook webdesign geleerd. Van jongs af aan was ik al veel bezig met computers en gamen.

 

Passie op het platteland? 

Ik ben dus bezig om van mijn passie mijn beroep te maken! Sinds 3 jaar heb ik mijn eigen onderneming Omit Design, waar ik websites voor (lokale) ondernemers bouw. 

Ik ben Omit Design gestart omdat ik merkte dat veel ondernemers in de regio verouderde en niet goed leesbare websites hebben. Dit kan ik makkelijk én zeer betaalbaar oplossen. Geen gedoe met grote bureaus, korte lijnen en goed bereikbaar bij vragen. 

In de toekomst wil ik me nog wat meer gaan verdiepen in fotografie, zodat ik mijn toekomstige klanten een totaalpakket kan aanbieden. Verder lijkt het mij super tof om een opdracht te doen voor een groot festival, zoals bijvoorbeeld de Zwarte Cross! Gelukkig hebben we in De Wolden ook een heel tof festival: Het smaakmakersfestival! Ik mocht de website voor hen maken. Dat was wel super leuk om te mogen creëren. Het is leuk om lokaal te werken!” 

Timo doet mee aan het project Passie op het Platteland! 

Het samenwerken met andere creatieve leeftijdsgenoten uit de buurt! Door samen te werken, inspireren we elkaar en maken we ons netwerk weer groter! Ik ben opgegroeid in De Wolden. Als ik het platteland moet omschrijven, is dat voor mij: rust, vriendelijkheid, natuur, plat, inspiratie, vrienden, familie en het Smaakmakers Festival!”

Wat voor gave dingen Timo allemaal maakt?

Check omitdesign.nl

De Pieperts

Van de Bökkers tot aan Johnny Cash, ze zijn van alle markten thuis! De Pieperts promoten De Wijk in de serie, op de mooiste plek van De Wijk (voor de molen) en mét de wieker vlag! Ook zijn ze te horen in de outro van de serie met een eigen cover. Waar anderen in coronatijd bij de pakken neer gingen zitten, begonnen Bram, Justin, Thomas en Jurgen in de zomer van 2021 een bandje: De Pieperts. 

De Pieperts? 

Thomas: “Een paar dingen hebben we in ieder geval gemeen: we houden van muziek, een feestje en… aardappelen (piepers in het Drents). We zijn helemaal gek van piepers, dus vandaar de naam.” 

Justin: “En het is maar net hoe de vlag erbij hangt, want soms zijn we ook de pieperTs. Dit soort ideeën ontstaan vaak met een goede borrel op en vaak bij onze gitarist Bram. “Bram bruist van de ideeën en dan zijn wij er voor de uitvoering” voegt Jurgen toe. “Zo kwam ook het idee om samen een band te beginnen en is het balletje gaan rollen.”

“Wat de band zo leuk maakt, is dat we ook zo verschillend zijn. Op muzikaal gebied versterken we elkaar ontzettend."

Jurgen: “Bram stuitert en springt volop tijdens een optreden, wat een mooi contrast is met Justin. Justin staat er altijd heel relaxt bij, maar ondertussen pingelt hij erop los met z’n magische vingers.” Al van jongs af aan is Justin één-en-al muziek. Hij is begonnen bij de muziekvereniging Apollo, waar hij drumt en op het melodisch slagwerk de mooiste solo’s speelt. Ook heeft hij al in meerdere bands gespeelt en is hij nu een vaste rots in de branding bij de Pieperts. 

De Pieperts wonen allemaal in De Wijk en zijn in het weekend vaak bij elkaar te vinden. Ondanks corona, namen de jongens het initiatief om een band te beginnen. “We hadden alleen nog een drummer en een zanger nodig en zo sloot al snel de sfeermaker van de Wiekbrug erbij aan als drummer; Thomas. 

“Thomas staat bekend om zijn thomeloze inzet”, aldus Jurgen. Het is Thomas niet snel te gek. Al op jonge leeftijd had hij het drumstel ontdekt en bij optredens van de Bökkers of de Boetners staat hij vooraan te rocken. “We houden gelukkig ook allemaal wel van dezelfde muziek, maar af en toe legt iemand ook weer een nieuwe suggestie op tafel. Jurgen gooide Johnny Cash op, want dat past heel erg bij zijn stem. Dat vinden wij dan ook wel weer mooi!  Zo houden we de variatie er een beetje in hè.”

Justin: “Toen we op zoek waren naar een zanger of zangeres, vertelde Jurgen opeens dat hij wel kon zingen. We geloofden er eerst niets van, maar hij verbaasde ons allemaal. Inmiddels is ook Lisa als zangeres nog bij ons aangesloten en zo hebben we een bandje uit het dorp.”

Bram: “Er stonden al wat optredens gepland in de Wiekslag, het dorpshuis en de Casteleijn. Helaas gooide corona roet in het eten, maar wij repeteren gewoon rustig door. We vinden het mooi om in de buurt te kunnen optreden. Het publiek ken je en er is dan een beetje reuring in het dorp. We zijn hier allemaal opgegroeid, waardoor we ons verbonden voelen met het dorp.”  

Jurgen: “Het is nooit anoniem, want je komt altijd wel een bekende tegen op straat. Dat zorgt wel voor gezelligheid.” 

Marit Boer

Marit Boer, 18, is onze enthousiaste en stagiair en sfeermaker! Geboren in Zuid-Afrika, maar voelt zich op-en-top thuis op het platteland in Nederland! Haar passies gaan van film tot kamperen en van reizen tot haar… feestkleding-verzameling!

Wat doet Marit? 

Ik hoop na mijn tussenjaar, waarin ik wil gaan reizen, te beginnen aan de studie audiovisueel media. Beeld en geluid is een grote hobby van mij en om alvast wat ervaring op te doen, ga ik meedraaien met het project Passie op het Platteland. Ik help Manon een handje op de set met filmen, monteren en geluid. Mijn passie is altijd anders, omdat ik elke dag spontaan weer nieuwe ideeën en plannen verzin. Van film en kunst tot het ombouwen van een fiat multipla tot een camper.

 

Passie op het platteland? 

Op mijn 3e verhuisde ik vanuit Zuid-Afrika naar het Groningse platteland, waar ik me in het plattelandsdorp, ten Boer, nog steeds erg thuis voel. Ik werk momenteel op fijne camping ‘Het Buitenland’ in het mooie Drenthe. 

Ik heb zekersteweten passie voor het platteland! Ik hou heel erg van het ons kent ons cultuurtje en ik vind het zo gezellig om bekende gezichten te zien als ik door het dorp loop. De drempel om een praatje te maken met mensen die je tegenkomt ligt zo veel lager dan in de stad. Nou klets ik eerlijk gezegd met alles en iedereen, waar dan ook :-) 

 

Marit doet mee aan het project Passie op het Platteland! 

Dit wordt zeker één van mijn tofste filmprojecten! Door dit project ga ik zeker nieuwe kennis en ervaring op het gebied van film opdoen. In de toekomst hoop ik ook nog meer mooie documentaires te gaan maken. 

Het platteland wordt vaak gezien als een plek waar niets te beleven is en daar zit misschien wel een kern van waarheid in, maar dat betekent niet dat de mensen hier niets doen! Op het platteland zijn super veel jongeren met interessante passies. Ik vind het zo tof dat er verder wordt gekeken dan de plattelandse clichés die we allemaal kennen. 

Chris Kloppenberg

Chris Kloppenberg, 16, uit Zuidwolde hoeft maar z’n gitaar bij de hand te hebben en hij pingelt erop los. En daar kan hij wat van! Druk bezig met zijn examens en tussendoor pakt hij zijn gitaar erbij om samen met zijn zus (singesongwriter) de enige echte track voor de serie van Passie op het Platteland te maken!

Wat doet Chris?

Ik maak samen mijn mijn zus Kim Kloppenberg de muziek voor de serie. Ik hou van muziek maken. Ik kwam een keer op internet een filmpje van een bassist tegen. Dat wilde ik ook proberen. Toen ik een jaar bas speelde, wilde ik ook net als mijn vader gitaar leren spelen. Ik zit nog steeds op les bij Hendrik Slagter en trad samen met Kim op tijdens het huiskamerfestival in Zuidwolde. 

Het lijkt mij stiekem wel leuk om professioneel muzikant te worden en geld te kunnen verdienen met muziek maken. Die droom is misschien niet heel realistisch, maar dromen kan altijd! Ik begin hopelijk volgend jaar aan mijn studie scheikunde. Als het goed gaat met studeren, zou ik misschien ook wel aan een conservatorium willen gaan studeren. 

Verder doe ik aan taekwondo. Daar ben ik mee begonnen toen ik klein was en ik vind het nog steeds heel leuk. Ik stond samen met mijn zus in de finale van het NK. Dat was heel cool om mee te maken! 

Passie voor het platteland?

Ik vind het fantastisch om te wonen op het platteland!! Ik hou ervan om met mijn vrienden het bos in te gaan, dus ik vind het heel fijn dat je heel snel buiten in de natuur kan zijn!

Het mooiste vind ik denk ik wel de mensen die hier wonen. Als je hier naar iemand zwaait, ook al ken je die niet, dan wordt er altijd terug gezwaaid.

Chris doet mee met Passie voor het platteland!

Ik vind het een heel mooi project! Het is heel leuk om met zo’n project mee te doen. Vooral omdat door corona er een hele tijd niks te doen was. Ik vind muziek maken gewoon heel leuk en dat kan ik in dit project doen!

Kim Kloppenberg

Kim Kloppenberg, 18, uit Zuidwolde is van jongs af aan opgegroeid in een familie vol muzikaliteit. Ze zingt al van jongs af aan, trad op bij het huiskamerfestival in Zuidwolde en schrijft ook haar eigen liedjes! Zo gaat ze samen met haar broer Chris (gitaar) de enige echte track voor de serie van Passie op het Platteland maken!

Kim over haar Passie op het Platteland:

Muziek is voor mij echt een uitlaatklep, daar kan ik me altijd in uitten, wat voor emotie het dan ook mag zijn. Zonder muziek zou het leven ook maar saai zijn.

Ik speel al heel lang piano en in de loop der jaren ook de gitaar en ukelele opgepakt. Ik focus me nu ook wat meer op het schrijven van teksten en zo ga ik ook samen met mijn broertje, Chris Kloppenberg de muziek maken voor de intro van de serie. Daarnaast schrijven we gedurende het project ook een heel nummer gebaseerd op de passies en verhalen van jongeren, die we met behulp van Hendrik Slagter gaan opnemen in de studio. 

Ik zou ooit nog een keer in een professionele studie een nummer (of heel album!) willen opnemen. Ik ben heel benieuwd wat ik uit de nummers kan halen die ik nu maar heel simpel en akoestisch speel. De muziek die ik thuis maak, deel ik op mijn youtube kanaal. De laatste tijd heb ik het jammer genoeg te druk gehad om nieuwe muziek te maken, vanwege mijn studie geneeskunde in Groningen. Het gaafste wat ik ooit heb gedaan met muziek is optreden bij het huiskamerfestival! 

 

Kim over passie voor het platteland

Ik heb op een heleboel plekken gewoond, maar vanaf mijn tiende wonen we in Zuidwolde. Hier heb ik het enorm naar m’n zin gehad. Ik vind het mooi dat je vlakbij Hoogeveen bent met alles wat je nodig hebt en voor echt bijzondere dingen rij je een keer naar Zwolle of Groningen. Daar ben je ook zo. 

Qua uitgaansgelegenheden en kledingwinkels is het aanbod wel beperkt. Oja, en de infrastructuur is een dingetje. Om een keer ergens te komen moet je de bus zeker niet missen, want dan kun je gerust een uur wachten op de volgende… iets te veel ervaring mee haha. 

Het allermooiste vind ik hier dat je binnen no time in the middle of nowhere staat. Dat je binnen vijf minuten tussen de schaapjes en het koren staat, helemaal in de zomer is het prachtig om in de avond daar te wandelen met vriendinnen.

Niemand stoort je en het is leuker wandelen dan in een superdruk stadspark. Ik woon vanwege mijn studie doordeweeks in Groningen en hier mis ik de rust en de groene omgeving wel hoor. 

Vanwege de ruimte in een plattelandsgemeente, wonen we veelal ook wat minder dicht op elkaar. Ik woon bijvoorbeeld in een vrijstaand huis, waardoor ik lekker muziek kan maken zonder dat de boven- of onderburen er last van hebben (tja behalve m’n familie dan…

Kim doet mee met passie voor het platteland!

Ik vond het een super leuk idee, omdat het voor en door jongeren wordt gedaan! Het algemene beeld van het platteland is dat we zo ongeveer allemaal met een hooivork en klompen met de trekker naar school gaan en niet te verstaan zijn, maar er is veel meer op het platteland dan het stereotype van boer zijn. Ik vind het mooi om te kunnen laten zien dat het platteland ook heel divers kan zijn, er dat er heel veel jeugd te vinden is! 

ER-Geluid

Misschien ga je wel eens naar een feestje in de buurt van Ruinerwold? Grote kans dat je Erik Snijder en Rick Mulder daar tegenkomt. Deze jonge ondernemers zorgen met hun bedrijf ER-Geluidverhuur dat het een geslaagd feest wordt. De jongens voorzien locaties van licht & geluid. Ze verhuren niet alleen hun materiaal, maar staan zelf ook regelmatig achter de draaitafel. “Erik is van het lullen door de microfoon en de nummertjes. Ik draai en mix alles aan elkaar” aldus Rick. 

De mannen kennen elkaar van de voetbal en tijdens een avondje in de keet raakten ze aan de praat over hun speakers. “Erik vertelde over zijn speakers, dus ik dacht die moet ik in de gaten houden.” aldus Rick. Ze werden maten en Rick zag wel business in het verhuren van de speakers. De jongens begonnen met het verhuren van apparatuur voor versierde wagens. Van het een kwam het ander en zo kregen we steeds meer aanvragen ook voor feesten.

“Op een gegeven moment vroeg een opdrachtgever naar een factuur, dus toen hebben we besloten het professioneel aan te pakken en ons in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Inmiddels loopt het bedrijf als een trein. Ze hebben een eigen website, een grote aanhangwagen en meerdere sets speakers voor de verhuur. 

Beide jongens komen uit ondernemende families, dus alle ouders zijn bij het bedrijf betrokken. “We doen het meeste zelf, maar als we vragen hebben is het toch wel handig om terug te kunnen vallen op onze ouders.” De moeder van Erik helpt met de boekhouding en de moeder van Rick doet de communicatie. Om die reden zitten beide families in een groepsapp en hebben de mannen in 2020 getrakteerd op een etentje voor beide gezinnen. “Een soort personeelsuitje” voegt Erik toe. “Het voelt ook bijna alsof we één familie zijn, want we zijn zo vaak bij elkaar en hebben zelfs de huissleutel van elkaar.  Dat maakt de binding met ons bedrijf ook zo sterk.” Ook zitten ze bij een ondernemersgroep in Ruinerwold, wat zeker motiverend is. Rick: “Er zitten echt veel jonge ondernemers in Ruinerwold.”

De mannen halen de meeste klussen binnen door hun lokale netwerk.

“Sjaak van Café Centraal in Ruinerwold heeft ons echt kansen gegeven. Hij zag potentie in ons en via hem en natuurlijk Ina zijn we aan grote klussen gekomen. Zo mochten we draaien tijdens het voorprogramma van Bökkers. We waren echt super zenuwachtig. Je wilt gewoon een goede prestatie leveren. Dat mensen een geweldige avond hebben gehad. De dag erna evalueren we altijd even het feest en maken we tegelijkertijd alle apparatuur en de kabels schoon. Tijdens de feesten vliegt de drank je geregeld om de oren” aldus Rick.

Ook voor Erik en Rick viel alles stil door de corona crisis. “Voor de crisis hadden we wel meer dan dertig klussen staan. We moesten zelfs bewust weekenden vrij houden om zelf naar feestjes te kunnen.” In 2020 viel alles helemaal stil, maar gelukkig stromen de aanvragen nu weer volop binnen. Dat geeft energie!

Op de vraag of ze ooit naar de stad willen verhuizen kwam meteen een resoluut antwoord:

 

“Nee!” Rick: “het mooiste van het dorp is dat iedereen elkaar kent. Soms is dat tijdens het draaien wel eens lastiger, dan denken ze dat ze wel even bij de draaitafel kunnen komen helpen haha, maar het mooie van ons kent ons is ook dat de sfeer er daardoor al snel in zit!

Het liefste blijven ze in Ruinerwold wonen, maar door dat ‘gekloot’ op de huizenmarkt is verhuizen naar Zuidwolde of De Wijk ‘opzich’ ook wel een optie. Elk dorp heeft gewoon weer zijn eigen sfeer en dat merken we ook zeker tijdens feesten die we in dorpen draaien. “Hoe de toekomst  eruit gaat zien voor ER-geluid? We gaan het zien! We hebben er nu in ieder geval veel lol in!”

Mascha Konterman

Mascha Konterman, 29 lentes jong, is al 3 jaar met veel plezier actief aan het werk als jongerenwerker in De Wolden. “Ik ga graag met Jongeren in gesprek om te kijken wat jongeren zoal bezighoudt op het platteland en wat we samen-en-voor jongeren kunnen organiseren in De Wolden.

 

Wat doet Mascha?

Samen met Vera en Manon ga ik in gesprek met jongeren, want ik ben heel nieuwsgierig naar wat ze bezig houdt. Vinden ze het platteland leuk? Is er genoeg te doen en kunnen wat kunnen we als jongerenwerkers doen om het wat leuker te maken? Welke verborgen talenten hebben ze? 

 

Passie voor het Platteland? 

Ik kom zelf uit Rouveen, dus ook van het platteland. Ik zat zelf bijvoorbeeld ook bij een jongerenkeet waar ik elk weekend naartoe ging. Ik houd van de plattelandscultuur, de nuchtere mensen, jongerenketen en het ondernemerschap wat er bij de mensen zit. We weten dat we veel voor elkaar krijgen als we het samen doen. 

Wat ik van jongs af aan het liefste doe is zingen. Ik krijg er veel energie van. Het is echt mijn passie! Ik zing niet alleen onder de douche, maar ook in de auto en thuis. Op de tv thuis stond vroeger vaak MTV of TMF aan waar we meezongen met liedjes. Ik onthield songteksten veel makkelijker dan stof voor een toets op school. 

Het het spelen in een bandje met andere beginnende muzikanten vond ik heel leuk. Het is zo leuk als je dezelfde passie met elkaar deelt! 

Mascha doet mee aan het project Passie op het Platteland! 

De positiviteit van dit project (in tijden van Corona) sprak mij aan. Ik vind het heel leuk als jongeren zelf met leuke ideeën voor activiteiten en er vervolgens mee aan de slag gaan. Er zijn al veel leuke initiatieven geweest en hopelijk komen er nog meer in de toekomst! 

Op het platteland worden er door jongeren al ontzettend veel dingen gedaan en georganiseerd. 

Ik denk dat we onszelf wel wat meer mogen uitspreken over wat we wel niet allemaal doen, goed kunnen en waar we van houden. Misschien bang om de ‘kop boven het maaiveld uit te steken’? Als je een talent hebt of je geniet van iets, laat het zien!